Co je to histogram? A proč ho používají v postprodukci? Odpovídáme stručně a jasně

Histogram je – kromě názvu naší společnosti – zejména grafický způsob zobrazování rozložení jasu v obraze nebo videu. Používá se v postprodukci fotografií a videa k úpravě kontrastu a jasu obrazu. Histogram ukazuje, jak je rozložen jas v obraze, a pomáhá tak fotografům a střihačům vidět, zda jsou v obraze příliš tmavé nebo světlé oblasti. Pomocí histogramu mohou upravit jas tak, aby byl obraz co nejlépe vyvážený a aby se zlepšil kontrast.

Pomáhá také fotografům a střihačům udržet si kontrolu nad dynamickým rozsahem (dynamic range) obrazu, což je rozdíl mezi nejtmavšími a nejsvětlejšími částmi obrazu. Díky histogramu mohou fotografové a střihači udržet co největší množství detailů v těchto nejtmavších a nejsvětlejších částech obrazu. Když jsou v obraze příliš tmavé nebo světlé oblasti, může to vést k ztrátě detailů v těchto oblastech. Histogram umožňuje fotografům a střihačům vidět, kde se nachází tyto oblasti a upravit je tak, aby se zachovalo co nejvíce detailů.

Nezapomeňte, že histogram není jediným nástrojem pro úpravu jasu a kontrastu v postprodukci. Je ale velmi rozšířeným ukazatelem, který najdete v každém lepším grafickém programu.